fbpx
< Tillbaka till nyheterna

Bygga bastu i Portugal

10 juni 2019

När vi flyttade till Nazaré på Silverkusten i december 2017 visade det sig ganska snart att vi inte skulle klara oss med den 20-fotscontainer vi först beställt. Nästa storlek är 40 fot, alltså det dubbla, och det fanns det egentligen inget behov för. Då tändes idén om att ta med en komplett bastu för installation i vår stora nedervåning. Här kommer lite tips och råd samt många bilder för den som är intresserad av att skaffa sig en bra bastu i Portugal.

Planering
Vi hade först rekat bastumarknaden i Portugal. Bland annat besökte vi en bastubutik utanför Lissabon. Det visade sig ganska snart att man inte har samma träkvaliteter som vi är vana vid i Sverige eller Finland. De har heller inte samma utbud vad gäller aggregat och framförallt: Det fanns ingen att fråga och få råd från. Vi kunde själva mycket mer om material, ventilation och isolering än vad butiken och deras hantverkare kunde.
Hemma i Sverige hade vi redan etablerat en kontakt med Daan Drupsteen på Bastuspecialisten i Bromma. Han hade också hjälpt oss med materialförslag samt en enklare ritning utifrån vårt källarrums dimensioner. Ursprungstanken var att beställa allt detta för leverans i Nazaré men när vi nu fick plats över i containern blev det bråttom till Bastuspecialisten. Vi beställde rubbet i slutet av november och fick leverans 3 december. Snabbt jobbat och korrekt leverans!

Så här gjorde vi
Allt utom isolering, ytterpanel och skruvar beställdes genom Bastuspecialisten; reglar, lavar, panel, bastuaggregat, belysning, dörr osv. Vi valde ett 9 kW aggregat från estniska Huum. Snygg design, plats för mycket sten samt en möjlighet att sköta bastun via en app i telefonen.
Sedan anlitade vi hantverkare på plats för att bygga och montera allt detta. Aggregatet kräver trefas el för att fungera bra. I Portugal är det ovanligt att man har trefas installerat i husen från början så vi kollade först med vår ellevernatör, EDP, att det skulle gå att efterbeställa. När de bekräftade att det gick beställde vi hela bastuleveransen.

Utmaningar med trefas
Från att vi började resa reglarna i mars 2018 fram till en användbar bastu gick det ofattbart nog ett helt år. Att EDP sagt att det gick att efterbeställa trefasström innebar inte att det var något som enkelt lät sig göras. Den elektriker vi först anlitade hade inte kunskapen själv för att installera trefas visade det sig. Han gjorde några småinstallationer, sedan var han borta i veckor. Varje gång han kom tillbaka talade han om ”projekt” och att trefas var ett stort och komplicerat ”projekt” och inget blev egentligen gjort. Efter hösten 2018 anlitade vi en annan elektriker som hade rätt kunnande för hela vårt projekt. Nu visade det sig dock att reglerna för installation av trefas hade ändrat sig i augusti 2018. Nu var man tvungen att göra en projektplan på hela vårt hus och få det godkänt av en inspektör innan man kunde få trefas inkopplat! Alltså blev vår elektriker tvungen att göra en komplett el-plan, rum för rum, för samtliga tre våningar i huset. Det är ca 280 kvm yta. När han sätter igång med det upptäcker han dessutom många felinstallationer som måste åtgärdas. Bland mycket annat som var fel så var badrummen ojordade! Så, en bastuinstallation visade sig bli en hel projektplan för ett helt hus med ganska många omdragningar och nya elskåp på tre platser.
Nu har vi i alla fall järnkoll på elkopplingarna i huset, rum för rum, och vi fick godkänt i mars 2019!

Tips
Notera att man är mycket okunnig och ointresserad av ventilation och isolering i Portugal. Ska bastun fungera väl och inte börja mögla eller ruttna måste den ha en bra luftspalt mellan isoleringen och ytterväggarna om den monteras inomhus mot yttervägg. Se också till att ha extra bra isolering i taket. Vi valde dubbla lager 45 m m stenull i taket och enkla lager 45 m m i väggarna.
Väljer du elaggregat på trefas: Se till att ha en bra elektriker och enklast blir det om du har trefas från början. Bygger du nytt: Beställ trefas som standard. Att eftermontera var dyrt och krångligt.

Genvägar
Det finns helt okej bastutunnor att köpa och som levereras komplett. Kan du stå ut med en sådan på tomten eller i din källarvåning blir det enklare och billigare.
Vedeldad bastu är ofta enklare då du inte behöver dra in trefas. Vedeldad bastu är också snabbare att få varm jämfört med en el-uppvärmd bastu och framförallt charmigare. Men den kräver ju en del skötsel, bra ved och att du får ut skorstenen på ett bra sätt. Kan vara svårt i källaren på ett befintligt hus som vi hade att utgå från.

 

Tack för bra leverans och god rådgivning:

Daan Drupsteen på Bastuspecialisten i Bromma

och

Henrik Ling och Peeter Järva på Huum i Estland

 

Mer i bildtexterna nedan!

2 svar till “Bygga bastu i Portugal”

  1. Kari Nikkarikoski skriver:

    Läste med intresse om ditt bastuprojekt.
    Hade tänkt att bygga en pytteliten bastu i vårt
    förråd, maxutrumme 1.30*1.10 meter och max höjd är ca 230
    Mao skulle behövas ett litet aggregat, räcker det inte med 1-fas då.
    Har ingen aning vad jag snackar om, så dumma frågar får väl oxå ställas 🙂
    Hälsningar från Tavira

  2. Niklas Forsén skriver:

    Kul med bastu i Portugal!
    Jag valde trefas eftersom det är effektivare och blir billigare i längden. Det går med ”vanlig 230” men det kommer ta längre tid att värma upp aggregatet. Och det blir dyrare i längden.
    Är det möjligt att installera vedeldat aggregat? De är mkt effektiva och ger en behaglig värme utan trefasstrul.
    Hälsningar från Nazaré

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Portugal Agent – the story

Portugal Agent – the story

Varför hamnade grundarna av Portugal Agent i Nazaré? Man hade många funderingar och val att göra innan beslutet fattades. Fortsätt läs varför vi valde Nazaré, Silverkusten och Portugal

Läs mer om vår berättelse

Vi bestämde oss direkt – här ska

''Vi åkte till Portugal för att besöka Nazaré och några andra möjliga platser att flytta till. När vi stod på...

Anette Arvfors och Jan Ström

Fler referenser
Båtagent