Portugalagent – the story

Varför hamnade grundarna till Portugalagent i Nazaré? Man hade många funderingar och många val att göra innan beslutet fattades. Tänkbara platser att köpa boende på var bland andra: Florida, Turkiet, Thailand, Spanien, Kanarieöarna och Sydafrika men allt kokade ner till Nazaré i Portugal. Varför? Här kommer förklaringen!

Grundarna till Portugalagent har båda ett förflutet inom vindsurfing och eget företagande. När det gäller vindsurfingen tävlade Calle Sjöberg på hög nivå i World Cup i flera år, tidigt 90-tal. Niklas Forsén var redaktör på den ledande vindsurfingtidningen SurfSport, sedermera, FunSport Förlag med tidningar och webbsidor om vindsurfing, snowboard, surfing, mountainbike, skidåkning och skateboard.

Calles tävlande inom vindsurfing och Niklas tidigare journalistiska uppdrag har medfört att duon rest till många olika stränder i många olika länder i flera världsdelar. Efter en gemensam vindsurfingresa till Florida i november 2011 där Calle gör en comeback (4:e plats!) och Niklas son Folger gör debut i VM-sammanhang bestämde de sig att försöka hitta var sitt hus att köpa på samma ort nära någon trevlig strand i något trevligt land.

Från Florida till Portugal eller Spanien

De började alltså leta i Florida men fann Nazaré och Portugal! Hur gick det till?

Så här resonerade de: ett andra boende i ett annat land och som på sikt, eventuellt, ska kunna konverteras till ett första boende, bör inte ha den tidsskillnaden som t.ex. Florida eller Thailand innebär. Det bör heller inte vara allt för lång flygresa. Då blir det omöjligt med weekendresor.

Nu gick Sydafrika bort som ju inte har tidsomställningen men är mycket långt att flyga till. Australien och Nya Zeeland går också bort av ”dubbla” tidsskäl, två länder som annars är mycket trevliga destinationer. Kvar blev Europa; ingen tidsskillnad att tala om, max en timme och ofta direktflyg med max 4,5 timmars flygtid. Turkiet? Njae, Calle var i Bodrum och gick igenom många hus där. Lite väl långt till stranden, mycket varmt på sommaren och faktiskt kallt på vintern. Dessutom ett affärsklimat där man inte känner igen sig. Grekland? Instabil ekonomi…

Till slut ratades alla länder som ligger vid Medelhavet av olika skäl: ofta dyrt om du vill ha bra havsutsikt, för mycket turister på många platser, för varmt på sommaren. Semesterstäder som kan vara helt tomma på vintern, överexploaterat, osäker fastighetsmarknad – är den fortsatt vikande? Och ingen surfing att tala om.

Kanarieöarna då? Där har Calle och Niklas varit flera år av sina liv om man sammanfattar alla vindsurfingresor och uppdrag där. Trevliga öar och mycket bra vindsurfing, vandringsleder, mountainbike och surfing men… Lång flygresa och att äga ett boende på en ö känns inte så lockande, lite instängt? Dessutom kan man ju befara att flygresor av miljöskäl kan komma att bli väldigt dyra i framtiden. Då bör en fastighet ligga på en plats dit det går bra snabbtåg och bra bilvägar.

Efter allt resonerande blir det bara länder i Europa och som ligger vid Atlanten kvar. Det garanterar fräscha vatten och ett svalkande hav på sommaren. Vem vill bo i 30 till 40 graders värme två, tre månader om året?

För att få lite värme även vintertid ute på Atlantkusten måste man titta söderut. Frankrike ligger på gränsen men är dyrare än Spanien och Portugal och dessutom lite ”krävande”. De gillar ju inte utbölingar som inte talar franska. Nu blev det bara två länder kvar att välja mellan: Spanien och Portugal.

Portugal eller Spanien?

Spanien hade duon varit mycket i förr så det landet behövde inte undersökas ytterligare. Niklas hade varit ett par gånger i Portugal tidigare och cyklat mountainbike samt besökt vindsurfingstranden Guincho som anses vare en av de bättre spotsen för den sporten i Europa. Calle hade aldrig tidigare besökt Portugal.

Kvar har vi nu alltså Portugal som ska jämföras med Spanien. Man börjar läsa på hemma om landet Portugal och finner ganska snart ett antal positiva punkter och resonemang som lockade; låga fastighetspriser relativt sett, prisutvecklingen spås vara svagt ökande, mycket gynnsamma skatteregler, vacker natur, atlantkusten med vidsträckta stränder och höga kullar innanför som alltid erbjuder solnedgång i havet! (ej Algarve), trevliga och ärliga människor, intressanta städer. Den kulturintresserade har mycket att se från storstad till småstad: kyrkor, kloster, arvet efter sjöfararna, morerna, fiskebyarna, vingårdarna och mycket, mycket annat intressant. Dessutom mycket sport som: golf, surfing, mountianbike, landsvägscykel, vandringsleder och till och med en liten skidort öppen på vintern. Slutsats: Portugal måste besökas och det ska borras ordentligt i olika kuststäder. Det viktigaste är att verkligen gilla läget, staden och landet. Om allt får godkänt är det ju dessutom en stor fördel med de gynnsamma skattereglerna.

Upptäcktsresa i Portugal

I februari 2012 bestämde sig duon för en förutsättningslös ”upptäcktsresa”. En vecka, en hyrbil och sedan kuska runt till olika städer vid havet i syfte att dels hitta ”the spot” och dels på lite sikt försöka hitta två olika objekt att köpa på den platsen. Om inte Spanien skulle vinna förstås.

Sagt och gjort. Flyg till Lissabon, hyrbil och ut till Estoril och Cascais. Vackert och trevligt samt nära Lissabon och flygplatsen men för höga fastighetspriser; ”rena Djursholm” och en sydkust som inte ger solnedgång i havet.

Silverkusten

Upptäcktsresan gick vidare norrut, en natt i vackra Sintra som är ett alternativ om man hoppar över havet, sedan upp utefter Atlantkusten. Ericeira, Peniche och Baleal är trevliga surfstäder men de hade inte så mycket annat som lockade. På den fina golfbanan Praya del Rei strax norr om Peniche blev de inbjudna av en brittisk mäklare att bo på femstjärnigt hotell. Dagen efter tittade duon på fina hus på en golfbana med utsikt över havet. Hög standard och mycket vackert men ingen i deras familjer golfar och dessutom vill de helst bo där det finns en levande stad runtomkring. Inte i en, på kvällen, helt död villastad varför de reste vidare norrut. Ett längre besök i Foz do Arelho samt även i São Martinho do Porto fick pulsen att stiga. Här fann de en mycket intressant del av Portugal. Fantastiskt hav, fantastisk natur och otrolig utsikt både över havet och inlandet eftersom de stora sandbergen som kustvägen går på, ligger mycket högt över både inlandet och givetvis över Atlanten. Ok, nu hade man hittat två orter som kan passa norr om Lissabon. Är det någon idé att fortsätta norrut? Tanken är ju att hinna se hela Atlantkusten söder om Lissabon samt även hela Algarve innan hemresan. Beslut fattas: Tid finns för en stad till. Ut på motorvägen och upp till Nazaré.

Nazaré – wow!

Redan i backen ner i stan och mot Marginalen som vägen innanför den stora city-beachen kallas, byttes blickar i bilen och någon klämde till med: Wow! Vilken stad och vilken utsikt! Ganska snabbt rekade vi av Nazaré; bra strand – check, bra hamn för fritidsbåtar och fiskeflottan, -check, mysig stadskärna med gränder och restauranger, -check, marknad (typ saluhall) –check, hus till salu med havsutsikt, -check. Dessutom en bergbana till en av de övre stadsdelarna Sitio. Bara bergbanan i sig var lockande på något vis. Nu träffar de en mycket bra mäklare som serverar en hel palett med bra förslag på hus och lägenheter som alla är prissatta på ett attraktivt sätt. Samtliga objekt med havsutsikt. Eftersom Nazaré ligger i en sluttning mot väster och husen längst bort från stranden ligger på drygt 100 meters höjd över havet möjliggör det havsutsikter nästan överallt. Efter en dag och en natt i Nazaré kör Calle och Niklas söderut på åsen ovanför Salgado och kan bara konstatera att hela området från Foz do Arelho i söder till Nazaré i norr är mycket bra och bäst känns Nazaré. Men det är mycket kvar att se i fina Portugal!

Sydväst och Algarve

Nu bär det vidare mot söder där första stopp blir Setúbal. En semesterstad med fina stränder nära Lissabon. Dock inte riktigt vad duon tänkt sig, saknar dessutom den där solnedgången i havet. De kör vidare till Sines som ligger ungefär mitt på kustremsan mellan Lissabon och Sagres där kusten svänger 90 grader och blir en sydkust: Algarve. Här finner duon inte vad de letar efter. Sines är mycket industri och lite surf och fiskeby. Nästa stopp blir Vila Nova de Milfontes. En trevlig liten stad vid mynningen av floden Mira. Staden ligger i skydd mot havet en bit in i flodmynningen och ger inte den där bedårande havsutsikten de letar efter. Ner till Cabo de São Vicente och Sagres. Här är det bra surfing. Sagres ligger mycket vackert med en sandbukt i sydost och en annan bukt lite mer österut med fina båtar, men återigen ingen solnedgång i havet. Upptäcktsresan går vidare mot öster. Lagos, Portimão och Albufeira besöks. I mitten av februari är tyvärr många restauranger, butiker och hotell stängda då det är lågsäsong. Syftet med att resa just i februari var att de ville ha svar på frågan om staden levde året om, vilket var ett av grundkraven för att skaffa ett boende utomlands. Vem vill resa till en tom och avfolkad stad? Resan fortsätter ytterligare österut med besök i Tavira, Vila Nova de Cacela och Vila Real de Santo Antonio vid spanska gränsen.

Portugal vann överlägset

Nu har duon alltså sett delar av Portugals kuststäder från Nazaré i norr via Sagres i sydväst och ända till spanska gränsen i öster. Nu finns det mycket att jämföra Spanien med!

Redan på flyget hem vann Portugal över Spanien. Det är enklare människor i Portugal, de talar engelska, är mycket ärliga och dessutom är det mesta billigare i Portugal jämfört med Spanien. Jämför man med Sverige blir det givetvis ännu större skillnad. Vid senare möten hemma i Sverige sammanfattades Portugal ungefär så här:

Algarve är vackert och har lite högre temperatur året om jämfört med Silverkusten men i februari upplevdes vissa städer som döda. Dessutom är solandet och badandet inte huvudsyftet med ett andra boende utomlands, utan mer aktiviteter, natur, kultur och sport. Västkusten söder om Lissabon upplevdes inte lika spännande och vacker som Silverkusten och den vackra, ganska korta kustremsan från Cascais i väster till Lissabon i öster blir het enkelt för dyr om man ska bo havsnära med havsutsikt. Favoriten är sträckan mellan Foz do Arelho och Nazaré där Nazaré var en väl bevarad hemlighet innan Calle och Niklas åkte ned för backen och föll pladask.

Efter februari 2012 har följande hänt: Det gjordes flera olika resor på olika årstider till området. Mäklare i både Foz do Arelho och Nazaré anlitades för att leta fram flera bra objekt. I Nazaré fanns det många bra alternativ och efter ytterligare några resor till Portugal köpte Calle en tomt att bygga på i Sitio do Nazaré och Niklas ett parhus på samma plats under hösten 2013. Calle har dessutom förvärvat ett fint radhus i Sitio do Nazaré under hösten 2014.

Varför Portugalagent Sverige AB?

Som egna företagare med bakgrund i fastighetsbranschen och försäljning (Calle) samt båtmäkleri, webb- och tidningsförlag (Niklas) var det ganska naturligt att bilda ett gemensamt aktiebolag, Portugalagent Sverige AB, med syfte att locka fler till Nazaré med omnejd. Portugalagent har stort förtroende för, och ett mycket bra samarbete med, två duktiga lokala fastighetsmäklare på plats i Nazaré. Affärsidén är att hjälpa till vid köp av bostad på Silverkusten och i Nazaré med allt från enkel rådgivning till hela processen att förvärva en fastighet i Portugal . Till Portugalagents hjälp finns också ett bra nätverk med skatterådgivare både i Sverige och i Portugal.

Välkommen till Nazaré – Portugals bortglömda pärla!